Monday 15 March 2010

De ce m-a impresionat atat de puternic NAN Kempner

cu aceasta ocazie raspund si comentariului annukai, careia ii multumesc  pentru sugestii, pentru ca a citit postarile si mai ales pentru comentariu :))

Nan Kempner nu a fost doar "unica femeie americana" chic cum a numit-o Diana Vreeland sau "cea mai chic persoana din lume" cum a caracterizat-o bunul ei prieten Yves Saint Laurant...nimeni pana la ea nu a realizat atat de mult cu atat de putin.

Surprinzator, NAN era o persoana foarte modesta, considerand sincer atentia pe care i-o acorda presa ca fiind "ego-boosting" insa supradimensionata, ea neavand nici o realizare grozava care sa justifice atata atentie din partea publicului.

Dincolo de comentariile PR-istice sau ale prietenilor, NAN a fost o femeie extraordinar de puternica si hotarata, care s-a nascut urata dar a facut toata viata TOT ce i-a stat in putere pentru a fi CHIC. "Nu exista nici o scuza pentru a fi urat" chiar a fost deviza ei. S-a nascut cu foarte putine atuu-ri. Pentru a ajunge persoana despre care s-a scris atat, si-a folosit inteligenta, ironia, educatia, simtul umorului, sinceritatea si nu a uitat niciodata sa fie ea insasi, sa se simta confortabil atat in pielea cat si in hainele ei.


 Pe parcursul acestui lung si complicat drum,  NAN nu a fost niciodata vulgara, a inventat si respectat niste reguli simple si eficiente, de fapt a inventat stilul femeii contemporane, din care ne putem inspira cu succes noi muritoarele de rand chiar daca nu avem la dispozitie nici bugetul ei si nici ocaziile de a ne "expune" garderoba pe care ale-a avut ea.

In ciuda pasiunii pentru couture, ea avea o atitudine democratica si ireverentioasa fata de haine, combinand cu usurinta si intr-un mod chic piese couture cu piese de la GAP.   NAN credea din toata inima in vaoloarea intrinseca a hainelor "Fashion is an art" spunea ea.  Ceea ce o deosebeste de tot restul "colectionarilor" de haine - couture sau nu-,  sau a asa-zisilor "fashion lovers"

NAN considera ca pentru a avea stil, trebuie sa te imbraci cel mai bine conform bugetului de care dispui dar sa te simti confortabil. Hainele insemna mult mai mult decat niste flecuri din tesatura cu care sa ne acoprim goliciunea. A stiut ca expresia stilului personal al cuiva este data NUMAI de atitudine.  "Stilul este expresia sufletului, loctiitorul persoanei" pentru ca nu ne putem purta sufletul in public, nu-i asa?

Sa o consideri pe NAN Kempner doar o purtatoare de haine de lux este o mare nedreptate si un neadevar: a fost o femeie educata, extrem de dinamica, hotarata, inzestrata cu o ironie fina, si cu un rafinat simt estetic.  Care a muncit mult desi nu avea nevoie de bani, si a fost extrem de devotata scopurilor caritabile.

Pe langa alcatuirea celei mai invidiate si dorite colectii de haine si "expunerea" in lume a acestora,  de-a lungul vietii sale NAN si-a folosit stilul impecabil in scopuri nobile. Ea singura a strans donatii de 75 milioane de dolari in 30 de ani pentru Centrul de Cercetari impotriva Cancerului, a fost editor special la Harper's Bazaar, consultant de design la faimoasa casa de bijuterii Tiffany & Co, si corespondent la editia franceza a revistei Vogue.

Cand a fost nevoita sa strang ao suma mare de bani pentru una din organizatiile caritabile in care era implicata, a scris unica sa carte - in fapt o colectie de interviuri  " RSVP: Menus For Entertaining From People Who Really Know How" care a avut vanzari uriase.

Cand au fost intrebati cum si-o amintesc sau cum au cunoscut-o pe NAN Kempner cei mai multi au povestit despre cat de placuta era fiecare intalnire cu NAN, uitandu-se fix in ochii tai ca si cum ai fi fost cea mai importanta persoana din incapere si spunandu-ti pe cel mai cald ton din lume "cat de mult ma bucur sa te vad"... 

2 comentarii:

Anonymous said...

multumesc de articol, as vrea ca astfel de fashion icon-uri sa fie popularizate si de catre cei care sunt cititi de multa lume. din nefericire, revistele se conentreaza e poze de haine, unele dintre ele inaccesibile oricui. rezultatul: o varza de tara, care nu stie sa se imbrace, desi sunt zeci de reviste care cica fac fashion...
ce-am inteles eu din felul cum ai descris-o pe nan kempner este ca stilul, indiferent de statutul social sau de posibilitatile financiare, se creaza din interior, iar stilul vestimentar vine sa-ti imbrace intai personalitatea si abia apoi trupul. te pup, ophelie:)

traiescfrumos.ro said...

Foarte intresant acest articol si destul de educativ pentr cei intresati de frumos, stil personal,moda. Cosider ca „la moda” sau „in trend” poate fi oricine, dar un stil personal, sa te ridici pe propriile tale picioare, prin atitudine si bun gust, sa iesi in evidenta dintr-o multime, sa intelegi ca, daca porti Gucci si pantofi Manolo nu inseamna ca ai stil, ci doar multi bani….e mai rar intalnit.

Stilul nu se cumpara.

Cu simt estetic te nasti. Bunul gust il cultivi cu putina inspiratie si talent( daca ai).
Depinde doar de tine ce faci, cum te educi, cum evoluezi, cum reusesti sa te pui in valoare, sa te simti bine in pielea ta.

Multumesc pentru articol